فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پروانه اصفهانی، فایزه رسولخانی، حدیثه شهرکی، فاطمه محمدی *، سمیه سامانی صفحات 91-97
    مقدمه

    با توجه به تحولات زیاد عرصه علم و دانش، یادگیری خودراهبر می‌تواند به عنوان یک مهارت بسیار مهم نقش اساسی در یادگیری مادام‌العمر و توانمندسازی افراد ایفا کند. بنابراین، این مطالعه با هدف تعیین نگرش دانشجویان رشته‌ی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی زابل، نسبت به یادگیری خودراهبر در سال 1398 صورت گرفت.

    شیوه‌ی مطالعه

    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، تعداد 62 دانشجوی رشته‌ی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی با استفاده از روش سرشماری انتخاب شدند. از یک پرسش‌نامه‌ی استاندارد در این مطالعه استفاده شد. داده‌های پژوهش با استفاده از آزمون‌های توصیفی و استنباطی مناسب تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    در مولفه‌ی مفهوم از یادگیری خودراهبر، عدم تاثیرپذیری از استاد با میانگین و انحراف معیار (0/935 ± 3/24)، در مولفه‌ی چگونگی تاثیر بر یادگیری، قدرت برانگیختگی بالاتر نسبت به شیوه‌ی سنتی با میانگین و انحراف معیار (0/791± 2/65)، در مولفه‌ی موانع، کوییزها و آزمون‌ها با میانگین و انحراف معیار (961/0± 73/2) و در مولفه‌ی عوامل انگیزشی، سخنرانی خوب با میانگین و انحراف معیار (1/000± 3/02)، دارای بیش‌ترین فراوانی بودند.

    نتیجه‌گیری

    از دیدگاه دانشجویان، قدرت برانگیختگی، نقش مهمی در تعیین کارآیی یادگیری خودراهبر ایفا می‌کند و آزمون‌ها و کوییزها از بزرگ‌ترین موانع آن قلمداد می‌شود.

    کلیدواژگان: یادگیری خودراهبر، دانشجو، نگرش
  • علی اصغر شریفی * صفحات 98-104
    مقدمه

    هدف از این مطالعه، تعیین عوامل خطر ابتلا به سندرم تونل کارپال و ارتباط آن با شدت این بیماری بود.

    شیوه‌ی مطالعه

    جهت انجام این مطالعه، در مجموع 131 نفر از بیماران مبتلا با علایم بالینی سندرم تونل کارپال و 131 فرد سالم انتخاب شدند و به دو گروه شاهد و آزمایش تقسیم گردیدند که از این تعداد 121 نفر، زن نفر بودند. نمونه‌ها پس از بررسی به روش الکترودیاگنوستیکی، از نظر شدت ابتلا به سه گروه تقسیم شدند. شاخص (Body mass index) BMI، نسبت مچ دست، شاخص شکل، شاخص اندازه‌ی دست در تمام شرکت‌کنندگان اندازه‌گیری شد. مقادیر میانگین هر دو گروه مقایسه شدند. تجزیه و تحلیل رگرسیون لجستیک به منظور تعیین عوامل خطر سندرم تونل کارپال انجام گرفت.

    یافته‌ها

    میانگین شاخص توده‌ی بدنی، نسبت مچ دست و شاخص شکل در همه‌ی بیماران و زنان در مقایسه با گروه شاهد، معنی‌دار بود، در حالی‌که در مردان، BMI و نسبت مچ دست بیشتر بود. نسبت مچ دست و سن بیماران در زیر‌گروه با علایم شدید به طور معنی‌داری کمتر بود. BMI، نسبت مچ دست و شاخص شکل، به عنوان تنها عامل خطر ابتلا به سندرم تونل کارپال در همه‌ی بیماران و زنان مشخص شده است.

    نتیجه‌گیری

    در مطالعه‌ی حاضر، شاخص BMI، نسبت مچ دست و شاخص شکل را به عنوان عوامل خطر ابتلا به سندرم تونل کارپال نشان داد. این یافته‌ها از اهمیت بالینی آناتومیک و بالینی برخوردار است.

    کلیدواژگان: سندرم تونل کارپال، شاخص توده ی بدنی، آنتروپومتری، عامل خطر
  • عزیزالله مجاهد*، بهزاد ریگی کوته، ایمان محمودی صفحات 105-112
    مقدمه

    سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است. هدف این مطالعه، بررسی کیفیت سلامت جسمی و روانی سالمندان بازنشسته شهر سراوان (استان سیستان و بلوچستان) بود.

    شیوه‌ی مطالعه

    مطالعه‌ی حاضر توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که بر روی 150 نفر از سالمندان شهر سراوان انجام گرفته است. روش نمونه‌گیری، به صورت خوشه‌ای و بر اساس توزیع جمعیت شهری بود. با استفاده از پرسش‌نامه‌ی سلامت جسمانی و سلامت عمومی (GHQ)، ابعاد مختلف سلامت این افراد مورد بررسی قرار گرفت. داده‌ها در سطح توصیفی و استنباطی تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    تعداد 75 درصد جمعیت را مردان و 25 درصد جمعیت را زنان شامل شدند. میانگین نمره‌ی کلی سلامت جسمانی برابر با (70/89 ± 212/09) که نشانگر سلامت متوسط بود. نمره‌ی سلامت عمومی کلی (19/73 ± 43/31) بود که در ارزیابی کیفی در گروه اختلال متوسط قرار می‌گیرد. همچنین بین سلامت جسمانی و روانی بازنشستگان (0/001 > p value) ارتباط معنی‌داری وجود داشت.

    نتیجه‌گیری

    سلامت جسمانی بازنشستگان مورد بررسی، در حد متوسطی بیان و ارزیابی گردید. همچنین سلامت عمومی مورد بررسی در این گروه نیز دارای مشکلات متوسطی بود. از آن‌جا که بین سلامت روانی و سلامت جسمانی ارتباط تنگاتنگی وجود دارد و از آن‌جایی که قشر بازنشسته از اقشار بسیار آسیب‌پذیر می‌باشند، باید این مشکلات به طور دقیق ارزیابی گردد.

    کلیدواژگان: بازنشستگان، سالمندان، سلامت روان
  • زهرا ملائی سادیانی، محسن ادیب حاج باقری، حسین اکبری* صفحات 113-119
    مقدمه

    اعتقاد عموم مردم بر این است که رویش دندان‌های شیری، می‌تواند با عوارض و علایم سیستمیک و موضعی همراه باشد. این مطالعه با هدف عملکرد و باور والدین در مواجهه با رویش دندان و عوامل همراه با آن را در شهر کاشان در سال 1398 انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    این مطالعه از نوع مقطعی می‌باشد. جامعه‌ی مورد مطالعه، 290 نفر از والدین دارای کودک 6 تا 36 ماهه‌ی مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی شهر کاشان بود که به صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسش‌نامه‌ی محقق ساخته توسط افراد شرکت‌کننده تکمیل گردید و داده‌های حاصل از آن‌ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون‌های Chi-squared، Fisher's exact test تحلیل شد. سطح معنی‌داری 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها

    شایع‌ترین علایم گزارش شده توسط والدین شامل بی‌قراری (78/6 درصد)، جویدن اشیا (70 درصد)، کاهش اشتها (65/5 درصد)، کاهش وزن (55/2 درصد)، تب (53/4 درصد)، تورم و قرمزی لثه (51/7 درصد)، آبریزش از دهان (50 درصد) بود. باور اکثر والدین از اطرافیان نشات می‌گرفت. ارتباط آماری معنی‌داری بین تحصیلات والدین با ضعف و سرماخوردگی مشاهده گردید (0/01 > p value). تفاوت معنی‌داری بین عملکرد والدین در کنترل علایم با تحصیلات آن‌ها مشاهده شد (0/01 > p value).

    نتیجه‌گیری

    با وجود آنکه رویش دندان، پدیده‌ای فیزیولوژیک محسوب می‌شود ولی می‌تواند با یک سری علایم موضعی و سیستمیک همراه گردد. آموزش والدین موجب اصلاح باور آن‌ها شده و به سلامتی کودکان کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: علایم، عملکرد، باور، رویش دندان
  • غلامرضا خلیلی، عظیم هنرمند *، شایان حکیمی صفحات 120-125
    مقدمه

    تهوع و استفراغ بعد از عمل، یک عارضه‌ی شایع بعد از اعمال جراحی است که تاکنون نظریه‌ی واحدی در مورد علت ایجاد این عارضه بیان نشده‌ است. مطالعه‌ی ‌حاضر با هدف تعیین ارتباط فشار سهمی گاز دی اکسید کربن شریانی (PaCO2) با تهوع و استفراغ و درد بعد از عمل جراحی کوله ‌سیستکتومی به روش لاپاراسکوپی انجام گرفت.

    شیوه‌ی مطالعه

    در این مطالعه‌ی مقطعی، تعداد 88 بیمار در بیمارستان الزهرا (س) اصفهان، تحت عمل جراحی کوله‌سیستکتومی لاپاراسکوپیک قرار گرفته و سطح PaCO2 در قبل و بعد عمل و همچنین بروز و مدت تهوع، دفعات استفراغ و شدت درد بعد عمل و ارتباط بین سطح PaCO2 با این عوارض بررسی گردید. داده‌های ‌مطالعه با آزمون‌های آماری Chi-square، t-test، Pearson، Paired t-test و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی‌داری، کمتر از 0/05 معنی‌دار در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها

    میزان همبستگی بین سطح PaCO2 قبل و بعد عمل با مدت ‌زمان تهوع به ترتیب 0/05 و 0/04 بود که از نظر آماری معنی‌دار نبود (به ترتیب 0/63= p value و 0/72 = p value). همچنین همبستگی بین سطح PaCO2 قبل عمل و شدت درد بعد از عمل، 0/20 بود که از نظر آماری این ارتباط معنی‌دار نبود (0/07 = p value).

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های مطالعه‌ی‌حاضر نشان داد، سطح PaCO2 بر شدت ‌درد و تهوع و استفراغ بعد از عمل کوله‌سیستکتومی لاپاراسکوپیک، تاثیر معنی‌دار نداشته است.

    کلیدواژگان: تهوع و استفراغ بعد عمل، PaCO2، کوله سیستکتومی
  • لیدا مظفریان، مریم رضوی*، رضوانه مشهدی، علیرضا داشی پور صفحات 126-131
    مقدمه

    کاهش مناسب درد زایمانی، همواره یکی از مهم‌ترین اهداف علم طب بوده است و درخواست تسکین درد لیبر از طرف بیمار، ضرورت کافی برای کاربرد روش‌های تسکین درد محسوب می‌شود. این مطالعه با هدف بررسی پیامدهای مادری و جنینی مادرانی که تحت بی‌دردی اسپاینال قرار گرفته‌اند در مقایسه با گروه شاهد در مادران مراجعه‌کننده به زایشگاه بیمارستان علی‌ابن‌ابیطالب زاهدان در سال 1398 طراحی شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    پژوهش حاضر به صورت موردی- شاهدی بود که بر روی 200 زن باردار در سال 1398 انجام شد. زنان بارداری که معیارهای ورود به مطالعه داشتند به انتخاب متخصص بیهوشی، در گروه‌های زایمان بی‌درد (اسپینال) قرار گرفتند. گروه شاهد نیز با روش تصادفی ساده از بین افرادی انتخاب شدند که معیارهای ورود را دارا بوده ولی تمایلی به انجام زایمان بی‌درد نداشتند. دو گروه با استفاده از آزمون‌های آماری ANOVA، Kruskal-Wallis، رگرسیون خطی، Chi-Squared و Fisher's exact test مورد مقایسه قرار گرفتند. سطح معنی‌داری 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها

    طول مراحل اول و دوم لیبر در گروه بدون مداخله، به صورت معنی‌داری کمتر از گروه‌های بی‌درد بود. در روش بی‌دردی مورد استفاده، تاثیرات منفی بر روی نوع زایمان، آپگار نوزاد نداشت و منجر به بروز عوارض در مادر در مرحله‌ی پس از زایمان نشد.‌

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های حاصل از این مطالعه نشان داد که روش بی‌دردی اسپاینال، تاثیرات منفی بر پیامدهای مادری و نوزادی نداشت.

    کلیدواژگان: بی حسی اسپاینال، بی دردی لیبر، سوفنتالیل
|
  • Parvaneh Isfahani, Faezeh Rasulkhani, Hadiseh Shahreki, Fatemeh Mohammadi*, Somayeh Samani Pages 91-97
    Background

    Due to the many developments in the field of science and knowledge, self-directed learning can play a key role in lifelong learning and empowerment as a very important skill. Therefore, this study was conducted to determine the attitude of healthcare services management students of Zabol University of Medical Sciences towards self-directed learning in 2019.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 62 students of health care management major were selected using the census method. A standard questionnaire was used in this study. Data were analyzed using appropriate descriptive and inferential tests.

    Results

    The most frequent elements were "lack of influence from the teacher" (3.24 ± 0.935) in the category of perception of self-direct learning, "higher arousal power than the traditional method" (2.65 ± 0.791) in the category of how to effect learning, "quizzes and tests" (2.73 ± 0.961) in the category of barriers and "good lecture" (3.02 ± 1.000) in the category of motivational factors.

    Conclusion

    From the students' point of view, Individual characteristics played an important role in determining self-directed learning efficiency and lack of knowledge was one of the major obstacles.

    Keywords: Self-directed learning, Student, Attitude
  • Ali Asghar Sharifi* Pages 98-104
    Background

    The aim of this study was to determine the risk factors for carpal tunnel syndrome and its relationship with the severity of the disease.

    Methods

    A total of 131 patients with clinical symptoms of CTS and 131 normal subjects were enrolled, of whom 121 were female both in the CTS cases and the controls. All cases were electro diagnostically confirmed and assigned to three severity groups. BMI, wrist ratio, shape index, digit index and hand length/height ratio were measured in all participants. Mean values for each item were compared between cases and controls and severity subgroups. A logistic regression analysis was performed to determine independent CTS risk factors.

    Results

    The mean values of BMI, wrist ratioand shape index were significantly higher in all CTS patients and females compared to controls, whereas in males only BMI and wrist ratio were higher. The patients in the mild severity subgroup had a significantly lower age and wrist ratio. BMI, wrist ratio and shape index were found to be independent risk factors of CTS development in all patients and females.

    Conclusion

    Our study showed BMI, wrist ratio and shape index as independent risk factors for CTS. These findings are important anatomically and clinically and these are the risk factors of anatomical malfunction of the wrist in CTS.

    Keywords: Carpal tunnel syndrome, Body mass index, Anthropometric, Risk factor
  • Azizolah Mojahed*, Behzad Rigi Kooteh, Iman Mahmoodi Pages 105-112
    Background

    Aging is a critical period of human life. The aim of this study was to evaluate the quality of physical and mental health of retired elderly in Saravan (Sistan and Baluchestan province).

    Methods

    The present descriptive-analytical-cross-sectional study wasperformed on 150 elderly people in Saravan. The sampling method was cluster based on urban population distribution. Using the Physical Health and General Health Questionnaire (GHQ), different dimensions of their health were assessed. Data were analyzed using at descriptive and inferential levels.

    Results

    75% of the population were men and 25% were women. The mean of the overall physical health score (212.09 ±70.89) which indicated moderate health. The overall general health score was (43.31 ±19.73) which is in the moderate disorder group in the qualitative evaluation. There was also a significant relationship between physical and mental health of the evaluated retirees (p value < 0.001).

    Conclusion

    The physical health of the retirees was moderately expressed and evaluated. Also, the general health studied in this group had moderate problems. Since there is a close relationship between mental health and physical health, and since the retired class is very vulnerable, these problems should be carefully evaluated.

    Keywords: Retirees, Elderly, Mental health
  • Zahra Mollai Sadiani, Mohsen Adib Haj Bagheri, Hossein Akbari* Pages 113-119
    Background

    It is widely believed that the growth of deciduous teeth can be accompanied by systemic and localized symptoms. This study was conducted in Kashan in 2019 with the aim of parents' performance and beliefs in the face of tooth eruption and its associated factors.

    Methods

    This study is a cross-sectional study. The study population consisted of 290 parents with children aged 6 to 36 months who were referred to Kashan health centers who were selected by available sampling. The researcher-made questionnaire was completed by the participants and the data were analyzed using descriptive statistics and Fisher's exact Chi-Square test by SPSS16 statistical software. Pvalue < 0.05 was considered as a significant level.

    Results

    The most common symptoms reported by parents include; Restlessness (78.6), chewing (70.0), loss of appetite (65.5), weight loss 55.2), fever (53.4), swelling, and redness of the gums (51.7), runny mouth (50.0). Most parents' beliefs came from those around them. There was a statistically significant relationship between parents' education with weakness and colds (p value < 0.01). There was a significantdifference between parents' performance in controlling symptoms and their education (p value < 0.01).

    Conclusion

    Although tooth growth is a physiological phenomenon, it can be accompanied by a series of local and systemic symptoms. Educating parents willimprove their beliefs and help their children's health.

    Keywords: Symptoms, Function, Belief, Tooth growth
  • Gholamreza Khalili, Azim Honarmand*, Shayan Hakim Pages 120-125
    Background

    Postoperative nausea and vomiting is a common complication after surgery that no single theory has been expressed as to the cause of this complication so far. The aim of this study was to determine the relationship between PaCO2and nausea, vomiting and pain after laparoscopic cholecystectomy.

    Methods

    In this cross-sectional study, 88 patients in Alzahra hospital, underwent laparoscopic cholecystectomy were selected and the level of pre and postoperative PaCO2, as well as duration of postoperative nausea, incidence of vomiting, and severity of postoperative pain was assessed. The correlation between PaCO2, HCO3 and PH with these postoperative complications were evaluated. The patients’ data were analyzed by using Chi-square, t-test, Pearson correlation, Paired t-test and Repeated Measure ANOVA tests. P value < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The correlation between duration of nausea and PaCO2levels before and after surgery was 0.05 and 0.04, respectively, which was not statistically significant (p value = 0.63 and p value = 0.72, respectively). In addition, the correlation between PaCO2level and severity of postoperative pain was 0.2 (p value = 0.07), which was not statistically significant.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that PaCO2level has not statistically significant effect on duration of postoperative nausea, incidence of vomiting, and severity of postoperative pain.

    Keywords: Postoperative nausea, vomiting, Carbon dioxide, Cholecystectomy
  • LidaMozafarian, Maryam Razavi*, RezvanehMashhadi, Alireza Dashipour Pages 126-131
    Background

    Proper reduction of labor pain has always been one of the most important goals of medicine and the patient's request for labor pain relief is a sufficient necessity for the use of pain relief methods. The aim of this study was to evaluate the maternal and fetal outcomes of mothers who underwent spinal analgesia in comparison with the control group in mothers who referred to the maternity ward of Ali Ibn Abitaleb Hospital in Zahedan in 2020.

    Methods

    The present study was a case-control study that was performed on 200 pregnant women in 1398. Pregnant women whose criteria for admission and selection of ananesthesiologist were divided into painless (spinal) delivery groups. The control group was selected by simple random sampling from among those who met the inclusion criteria but did not want to have a painless delivery. The two groups were compared usingANOVA, Kruskal-Wallis, Linear regression, Chi-Square and Fisher's exact tests. A significance level of 0.05 was considered.

    Results

    The length of the first and second stages of labor in the non-intervention group was significantly shorter than the painless groups. In the analgesic method used, the Apgar score of the infant had no negative effects on the type of delivery and did not lead to complications in the mother in the postpartum stage.

    Conclusion

    Findings from this study showed that spinal analgesia had no negative effects on maternal and neonatal outcomes.

    Keywords: Spinal analgesia, Painless labor, Sufentalil